ch-fi-ostrogen-e1408963709563.png

Estrogeenin nauttimiseen liittyvä veri­tulppariski

Tuotekuvaus

Testaa onko sinulla suurempi riski saada veritulppa.

Miksi kannattaa testata laskimoveritulpan riski? Riskiin saada laskimoveritulppa vaikuttavat monet tekijät. Tällaisia tekijöitä ovat mm. tupakointi, ylipaino, diabetes, korkea verenpaine, tietyntyyppiset ehkäisypillerit ja raskaus. Yksi syy on perinnöllinen alttius. Perinnöllinen alttius saattaa yhdessä muiden riskitekijöiden kanssa aiheuttaa selkeästi kohonneen riskin. Yhdessä esimerkiksi estrogeenia sisältävien ehkäisypillereiden kanssa riski saattaa nousta jopa 80-kertaiseksi. Kaksi yleisintä geenimuunnosta, jotka lisäävät laskimoveritulpan riskiä, ovat faktori V:n (FV Leiden) ja protrombiinin muunnos. Kotitestimme avulla voit selvittää, onko sinulla näitä kyseisiä geenimuunnoksia. Lääkelaitos suosittaa, että geenimuunnosten aiheuttama tilanne on huomioitava valittaessa ehkäisyvälinettä.

Miten testi tehdään? Testi on DNA-pohjainen, ja se tehdään ottamalla näytetikulla näyte posken sisäpuolelta. Näytetikku on pakattu paperi-/muovikääreeseen, johon näytetikku asetetaan takaisin näytteenoton jälkeen. Lähetä sitten näyte samassa pakkauksessa maksutta laboratorioomme analyysia varten. Pakkauksessa on myös selkeät ohjeet sekä koodi, jonka avulla voit luotettavasti hakea testituloksesi kotisivultamme. Testituloksen luotettavuus on 99,5 %, eli se on aivan yhtä luotettava kuin lääkärissä tehty testi. Testitulos valmistuu viidessä päivässä siitä, kun näyte on saapunut laboratorioon.

Mistä voin ostaa testin? Voit tilata kohonnutta veritulppariskiä testaavan kotitestimme apteekkien verkkokaupoista  tai ostaa sen lähimmästä apteekista.

Mitä testi sisältää? Pakkauksessa on ohjeet ja näytetikku paperi-/muovikääreessä.

Lisätietoa 

Mikä on veritulppa? Veressä on proteiineja, jotka auttavat verta hyytymään eli koaguloitumaan, jos verisuonessa tapahtuu vaurio. Järjestelmä sisältää myös proteiineja, jotka puolestaan lopettavat koaguloitumisen, kun sitä ei enää tarvita. Veritulppa eli tromboosi tarkoittaa, että veri jatkaa hyytymistään verisuonessa ja lopulta tukkii verisuonen, jos veritulpan liukeneminen ei toimi oletetulla tavalla. Veritulppa voi muodostua kehon eri kohtiin, kuten sydämestä lähtevään verisuoneen (valtimoon) tai sydämeen tulevaan verisuoneen (laskimoon). Jos veritulppa muodostuu laskimoon, sitä kutsutaan laskimoveritulpaksi.

On olemassa perinnöllisiä tekijöitä, jotka aiheuttavat alttiutta laskimoveritulpan muodostumiselle. Veritulppariski kasvaa iän myötä. Riskiä lisääviä tekijöitä ovat esimerkiksi tupakointi, ylipaino, diabetes, korkea verenpaine, tietyntyyppiset ehkäisypillerit ja raskaus. Veritulppariski saattaa kasvaa myös tietyissä tilanteissa, esimerkiksi suurten leikkausten yhteydessä tai pitkillä lentomatkoilla. 

Mitä tarkoittaa estrogeenin nauttimiseen liittyvä veritulppariski? On olemassa erilaisia muunnoksia geeneistä, jotka koodaavat hyytymisjärjestelmän proteiineja. Näiden muunnosten myötä laskimoveritulpan riski kasvaa.  Jos sinulla on jokin näistä geenimuunnoksista yhdistyneenä estrogeenin nauttimiseen, veritulpan riski kasvaa merkittävästi.

Mitä testi osoittaa? Yksi yleisimmistä geenimuunnoksista on faktori V (FV Leiden), joka on perussyy siihen, ettei hyytymisjärjestelmä toimi oletetulla tavalla. Tätä geenimuunnosta esiintyy 2–7 prosentilla eurooppalaisista. Jos sinulla on kyseinen geenimuunnos yksinkertaisena versiona, sinulla on 3–7 kertaa suurempi riski saada laskimoveritulppa kuin henkilöllä, jolla geenimuunnosta ei ole. Kohonnut riski kasvaa edelleen, jos käytät samanaikaisesti estrogeenia sisältäviä ehkäisypillereitä. Kun geenimuunnos yhdistyy estrogeenia sisältävien ehkäisypillereiden käyttöön, riski saada veritulppa on 35-kertainen. Jos geenimuunnos esiintyy kaksinkertaisena versiona, riski sairastua laskimoveritulppaan on noin 80-kertainen.

Toinen yleinen geneettinen riskitekijä on protrombiinin geenimuunnos (faktori II). Tämä geenimuunnos on noin kahdella prosentilla maailman ihmisistä. Tätä geenimuunnosta kantavalla henkilöllä on 2–3-kertainen riski saada laskimoveritulppa. Naisilla, jotka samaan aikaan käyttävät estrogeenia sisältäviä ehkäisypillereitä, riski saada veritulppa on 16-kertainen. 

Miksi kannattaa testata laskimoveritulpan riski? Jos olet aikeissa hankkia ehkäisypillerit, saattaa olla hyvä selvittää mahdolliset riskitekijät. Niillä henkilöillä, joilla on jokin riskiä lisäävä geenimuunnos, laskimoveritulpan riski on merkittävästi suurempi, jos käytetään estrogeenia sisältäviä ehkäisypillereitä. Lääkelaitoksen suosituksen mukaan ehkäisyvälinettä valittaessa on otettava huomioon, onko henkilöllä faktori V:n tai protrombiinin geenimuunnos. Estrogeenia on myös muissa tuotteissa, esimerkiksi vaihdevuosioireita hoitavissa tuotteissa. Jos sinulla on jokin riskiä lisäävä geenimuunnos, keskustele aina hoidosta lääkärin tai kätilön kanssa.

Mille kohderyhmälle testi on tarkoitettu? Testi on tarkoitettu erityisesti naisille, jotka saattavat tarvita estrogeenia sisältävää valmistetta, esimerkiksi nuorille naisille, jotka haluavat hankkia ehkäisypillerit, tai naisille, jotka kärsivät vaihdevuosivaivoista.

Miten toimin sen jälkeen, kun olen saanut testitulokseni? Lääkelaitoksen suosituksen mukaan ehkäisyvälinettä valittaessa on otettava huomioon, onko henkilöllä faktori V:n tai protrombiinin geenimuunnos. Estrogeenia on myös muissa tuotteissa, esimerkiksi vaihdevuosioireita hoitavissa tuotteissa. Jos sinulla on jokin riskiä lisäävä geenimuunnos, keskustele aina hoidosta lääkärin tai kätilön kanssa.

Mistä löydän ohjeet testin tekemiseen? Näytteenotto-ohjeet ovat näytepakkauksen ympärillä olevassa liuskassa. Avaa liuska paketin sivulta kohdasta, jossa lukee ”Ohjeet. Avaa tästä!”.

Miten lähetän näytteen? Lähetä näyte laboratorioon repimällä ensin ohjeet irti rei’itystä pitkin ja käyttämällä palautuspakkauksena näytepakkausta, jossa on jo valmiiksi osoite ja postimerkki.

Milloin ja miten saan testin vastauksen? Saat vastauksen viidessä päivässä siitä, kun näyte on saapunut laboratorioon. Hae testituloksesi kotisivultamme osoitteesta www.yesnotest.se ilmoittamalla oma henkilökohtainen koodisi.

Jälleenmyyjät : Apteekit

tuotetunnus (SKU) 701016 Osasto: