ch-fi-kolestorol-e1408962580131.png

Kolesteroli

Tuotekuvaus

Selvitä oma kolesteroliarvosi.

Miksi kannattaa testata kolesterolitaso?

Selkeästi kohonnut veren kolesterolitaso on suuri riski, joka saattaa aiheuttaa sepelvaltimotautia ja verisuonten kalkkeutumista. Kohonneen kolesterolin varhainen havaitseminen mahdollistaa ryhtymisen toimenpiteisiin, joilla pyritään laskemaan kolesterolitasoa ja ehkäisemään näin ongelmia. Kolesterolitestin avulla on helppo nopeasti ja luotettavasti määrittää, onko kolesteroli normaaleissa rajoissa.

Miten testi tehdään? Testi perustuu entsyymireaktioon, jolloin tietyt väriaineet aktivoituvat ja muuttavat väriään veren kolesterolipitoisuuden mukaan. Tee testi tyhjällä vatsalla siten, että pistät sormeesi pakkauksen mukana tulevalla lansetilla. Levitä sitten veripisara testitikulle. Muutaman minuutin kuluttua voit lukea kolesteroliarvosi värimuutosten perusteella. Jos testi osoittaa kolesterolin olevan koholla, suosittelemme ottamaan yhteyttä lääkäriin.

Mistä voin ostaa testin? Voit tilata kolesterolia testaavan kotitestimme apteekkien verkkokaupoista tai ostaa sen lähimmästä apteekista.

Mitä testi sisältää? Pakkauksessa on mukana ohjeet, foliopakkaus testitikkuineen ja kuivikepusseineen, lansetti ja laastari.

Lisätietoa

Mikä on kolesteroli? Keho tuottaa luonnostaan kolesterolia. Suurin osa kolesterolista tuotetaan maksassa, ja pieni osa saadaan ravinnon mukana. Keho käyttää kolesterolia pääasiassa solukalvojen muodostamiseen, sapen muodostamiseen ja ihon suojaamiseen. Kolesterolin normaali kokonaistaso on 200 mg/dl) tarkoittaa verisuonten kalkkeutumisen kohonnutta riskiä.

Mitä riskejä korkea kolesteroli aiheuttaa? Korkea kolesteroli lisää verisuonten kalkkeutumisriskiä. Valtimoiden kalkkeutuminen saattaa jäädä havaitsematta jopa vuosien ajaksi, ja se saatetaan havaita vasta sen edettyä pitkälle. Valtimoiden kalkkeutuminen on yksi teollisuusmaiden yleisimpiä sairauksia. Sydäntä ympäröivien verisuonten kalkkeutuminen vähentää veren virtausta sydänlihakseen, mikä puolestaan aiheuttaa verisuonen tukkeutumisen ja mahdollisesti sydänpysähdyksen/-kohtauksen. Sen vuoksi on tärkeää havaita oireet ajoissa, jotta voidaan aloittaa ehkäisevä hoito ja lääkitys.

Mitkä ovat korkean kolesterolin oireet? Veren korkeaa kolesterolipitoisuutta ei voi havaita eikä se näy mitenkään ulospäin. Vasta kolesterolin aiheuttamat seurannaissairaudet auttavat havaitsemaan korkean kolesterolin. Esimerkkejä tällaisista seurannaissairauksista ovat angina pectoris, sydänkohtaus, halvaus, alaraajojen verenkiertohäiriö, korkea verenpaine ja valtimonlaajentuma.

Miten kotitesti toimii? Käytä pakkauksessa mukana olevaa lansettia, jolla teet pienen piston sormeen. Levitä sitten veripisara testitikulle. Noin kolmen minuutin kuluttua voit verrata testitikun väriä tulosten väriasteikkoon. Testissä käytetään kolesteroli-esteraasia, kolesteroli-oksidaasia ja kolesteroli-peroksidaasia, joiden avulla saadaan aktivoitua väriaine, joka muuttaa väriään suhteessa veren kolesterolipitoisuuteen.

Miten toimin, jos testi osoittaa korkeaa kolesterolia? Jos kolesterolisi on koholla, ota yhteys lääkäriin, joka toistaa testin toisella menetelmällä. Näin saadaan yksityiskohtaisempaa tietoa eri kolesterolityypeistä HDL (high-density lipoprotein), LDL (low-density lipoprotein) ja triglyserideistä. Näiden tietojen perusteella voidaan tarkemmin arvioida valtimoiden kalkkeutumisriskiä sekä antaa ohjeita mahdolliseen hoitoon ja ennalta ehkäiseviin toimiin.

Mistä löydän ohjeet testin tekemiseen? Näytteenotto-ohjeet löytyvät pakkauksesta.

Milloin ja miten saan testin vastauksen? Voit itse lukea testituloksen kolmen minuutin kuluttua.

Jälleenmyyjät : Apteekit

tuotetunnus (SKU) 701012 Osasto: