ch-fi-nagelsvamp-e1408962755940.png

Kynsisieni

Tuotekuvaus

Epäiletkö, että sinulla on kynsisieni?

Miksi kannattaa testata kynsisieni?

Jos sinulla on paksuuntuneet, värjääntyneet tai halkeilevat kynnet, sinulla saattaa olla kynsisieni. Sairautta esiintyy noin 10 prosentilla Ruotsin aikuisväestöstä. Kynsisienen oireet muistuttavat muiden ihosairauksien, kuten psoriasiksen ja ekseeman, oireita. Koska kynsisienen hoitoaika on usein pitkä, on tärkeää ensin määrittää, onko oireiden aiheuttaja todella kynsisieni. Testimme osoittaa sienen Trichophyton rubrum sekä sukuihin Trichophyton, Microsporum ja Epidermophyton kuuluvien muiden lajien esiintymisen.

Miten testi tehdään? Testi on DNA-pohjainen, ja se tehdään siten, että otat kotona kynsinäytteen kynsisaksilla tai raaputat kynnen pinnasta hiutaleita. Aseta näyte testin mukana toimitettuun näyteputkiloon kynsisaksien avulla. Lähetä sitten näyteputkilo samassa pakkauksessa maksutta laboratorioomme analyysia varten. Pakkauksessa on myös selkeät ohjeet sekä koodi, jonka avulla voit luotettavasti hakea testituloksesi kotisivultamme. Testituloksen luotettavuus on 99,5 %, eli se on aivan yhtä luotettava kuin lääkärissä tehty testi. Testitulos valmistuu noin kolmessa päivässä siitä, kun näyte on saapunut laboratorioon. Huomaa, että kynsisakset eivät sisälly toimitukseen.

Mistä voin ostaa testin? Voit tilata kynsisientä testaavan kotitestimme apteekkien verkkokaupoista  tai ostaa sen lähimmästä apteekista.

Mitä testi sisältää? Pakkauksessa on mukana ohjeet ja näyteputkilo.

Lisätietoa

Mikä on kynsisieni? Kynsisientä aiheuttavat yleensä rihmasienet eli niin sanotut silsasienet, jotka tarttuvat kynteen. Rihmasienet kuuluvat yleensä johonkin seuraavista suvuista:Trichophyton rubrum, Microsporum ja Epidermophyton. T. rubrum on näistä yleisin, ja se on Skandinaviassa oireiden aiheuttaja 75–90 prosentissa tapauksista. Taudin kuvaan kuuluu, että tulehdukset toistuvat.

Mitkä ovat kynsisienen oireet? Kynsisieni aiheuttaa kynsien paksuuntumista ja mahdollisesti myös halkeilua. Useimmiten vaiva ei aiheuta kipua vaan on täysin kosmeettinen. Tietyissä tapauksissa kynnen paksuuntuminen saattaa aiheuttaa kynnen painumisen kynsimartoon ja aiheuttaa kipua. Kynsissä tapahtuvien muutosten syynä saattaa olla jopa puolessa tapauksista jokin muu kuin kynsisieni, kuten psoriasis, ekseema tai liian pienten kenkien aiheuttamat vaivat.

Miten voin välttää kynsisienen? Voit vähentää riskiä saada kynsisieni käyttämällä riittävän hyvin tuulettuvia kenkiä ja luonnonmateriaalista valmistettuja sukkia. Pese ja kuivaa jalat sekä vaihda sukat joka päivä. Vältä myös kulkemista paljain jaloin yleisissä tiloissa, esimerkiksi uimahalleissa.

Tarttuuko kynsisieni? Rihmasienet voivat tarttua joko suorassa kontaktissa tai epäsuorasti esimerkiksi suihkutilan lattian kautta. Tartunnan voi saada myös eläimestä.

Miten kynsisientä hoidetaan? Yksittäisten kynsien lievät tartunnat voidaan hoitaa reseptivapailla lääkkeillä, joita levitetään kynteen. Jos tartunta on vaikea ja aiheuttaa kipua, tarvitaan reseptilääkkeitä. Kynsisienen hoito kestää usein pitkään, joten 6–12 kuukauden pituinen hoitojakso on tavallinen.

Mille kohderyhmälle testi on tarkoitettu? Testi on tarkoitettu niille, joissa on kynsivaivoja. Vaivoja, jotka saattaisivat johtua kynsisienestä.

Miten testi tehdään? Ota näyte tartunnan saaneesta kynnestä kynsisaksilla, ja aseta näyte mukana toimitettuun näyteputkiloon. Jos tartunta on kynnen pinnalla, voit raaputtaa kynnestä hiutaleita kynsisaksien tylsällä reunalla. Kynsisakset eivät sisälly toimitukseen.

Mistä löydän ohjeet testin tekemiseen? Näytteenotto-ohjeet ovat näytepakkauksen ympärillä olevassa liuskassa. Avaa liuska paketin sivulta kohdasta, jossa lukee ”Ohjeet. Avaa tästä!”.

Miten lähetän näytteen? Lähetä näyte laboratorioon repimällä ensin ohjeet irti rei’itystä pitkin ja käyttämällä palautuspakkauksena näytepakkausta, jossa on jo valmiiksi osoite ja postimerkki.

Milloin ja miten saan testin vastauksen? Saat vastauksen 1–3 päivässä siitä, kun näyte on saapunut laboratorioon. Hae testituloksesi kotisivultamme osoitteesta www.yesnotest.se ilmoittamalla oma henkilökohtainen koodisi.

Sisältääkö testi kaikki, mitä tarvitsen? Näytteenottopakkauksessa on näytteenottotarvikkeet, ohjeet näytteen ottamiseen ja palautuspaketti laboratorioon (postimaksu maksettu). Mukana on myös oma henkilökohtainen koodisi, jolla voit hakea testituloksen. Tarvitset näytteen ottamiseen puhtaat kynsisakset. Kynsisakset eivät sisälly toimitukseen.

Mitä testitulos tarkoittaa? Testitulos osoittaa, onko näytteessä rihmasieniä. Jos näyte osoittaa kynsisienen, käy apteekissa, jossa saat neuvoja ja voit ostaa reseptivapaita lääkkeitä kynsisienen hoitoon. Jos vaiva on vaikea, ota yhteys lääkäriin, sillä vaivan hoito saattaa edellyttää reseptilääkkeiden käyttöä. Jos sinulla ei testin mukaan ole kynsisientä, vaiva saattaa johtua myös muista sairauksista. Ota yhteys lääkäriin, jos tarvitset lisäneuvoja.

Mistä löydän ohjeet testin tekemiseen? Näytteenotto-ohjeet ovat näytepakkauksen ympärillä olevassa liuskassa. Avaa liuska paketin sivulta kohdasta, jossa lukee ”Ohjeet. Avaa tästä!”.

Miten lähetän näytteen? Lähetä näyte laboratorioon repimällä ensin ohjeet irti rei’itystä pitkin ja käyttämällä palautuspakkauksena näytepakkausta, jossa on jo valmiiksi osoite ja postimerkki.

Milloin ja miten saan testin vastauksen? Saat vastauksen kolmessa päivässä siitä, kun näyte on saapunut laboratorioon. Hae testituloksesi kotisivultamme osoitteesta www.yesnotest.se ilmoittamalla oma henkilökohtainen koodisi.

Jälleenmyyjät : Apteekit

tuotetunnus (SKU) 701007 Osasto: