ch-fi-laktos-extra-e1408962641883.png

Laktoosi­intoleranssi

Tuotekuvaus

Epäiletkö vatsavaivojesi syynä olevan laktoosi-intoleranssin?

Laktoosi-intoleranssin kotitestiä suositellaan henkilöille, jotka ovat pohjoiseurooppalaista syntyperää. Ei suositella alle 12-vuotiaille lapsille.

Miksi kannattaa testata laktoosi-intoleranssi? Laktoosi-intoleranssi on yleinen ruuansulatusongelma, jonka aiheuttaa yliherkkyys maitosokerille (laktoosille). Jos sinulla on vatsavaivoja (ilmavaivoja, ripulia, vatsan pingottuneisuutta ja nipistelyä), ne saattavat johtua laktoosi-intoleranssista. Laktoosi-intoleranssin yleisin tyyppi on primaarinen laktaasinpuutos, joka on perinnöllinen. Useimmiten se aiheuttaa ongelmia vasta aikuisiässä. Kotitestimme avulla voit selvittää, onko juuri sinulla geenimuunnos, joka aiheuttaa tämäntyyppistä laktoosi-intoleranssia.

Miten testi tehdään? Testi on DNA-pohjainen, ja se tehdään ottamalla näytetikulla näyte posken sisäpuolelta.Näytetikku on pakattu paperi-/muovikääreeseen, johon näytetikku asetetaan takaisin näytteenoton jälkeen. Lähetä sitten näyte samassa pakkauksessa maksutta laboratorioomme analyysia varten. Pakkauksessa on myös selkeät ohjeet sekä koodi, jonka avulla voit luotettavasti hakea testituloksesi kotisivultamme. Testituloksen luotettavuus on 99,5 %, eli se on aivan yhtä luotettava kuin lääkärissä tehty testi. Testitulos valmistuu viidessä päivässä siitä, kun näyte on saapunut laboratorioon.

Mistä voin ostaa testin? Voit tilata laktoosi-intoleranssia testaavan kotitestimme apteekkien verkkokaupoista tai ostaa sen lähimmästä apteekista.

Mitä testi sisältää? Pakkauksessa on ohjeet ja näytetikku paperi-/muovikääreessä.

Lisätietoa

Mikä on laktoosi-intoleranssi? Laktoosi-intoleranssi on yleinen ruuansulatusongelma. Laktoosi-intoleranssi tarkoittaa, että sinulla on laktaasinpuutos. Laktaasia tarvitaan hajottamaan maitosokerimolekyylejä ohutsuolessa. Tästä johtuu, ettei suoli pystyy hyödyntämään laktoosia (maitosokeria). Laktoosi-intoleranssin yhteydessä laktoosia hajottavat sen sijaan suolistobakteerit, jolloin seurauksena on ilmavaivoja, ripulia, vatsan pingottuneisuutta ja nipistelyä tai muita vastaavia oireita. Laktoosia on erityisesti maitotuotteissa, mutta sitä lisätään myös muihin tuotteisiin, esim. joihinkin perunalastuihin ja jauhetuotteisiin.

Onko laktoosi-intoleranssia eri tyyppejä? Kyllä, laktoosi-intoleranssia on olemassa kolmea eri tyyppiä.

Sen yleisin muoto on primaarinen laktoosi-intoleranssi, ja juuri tätä muotoa kotitestimme testaa. Primaarisessa laktoosi-intoleranssissa on heikentynyt kyky muodostaa laktaasia. Laktaasinpuutoksen ilmenemisikä vaihtelee eri henkilöillä, mutta useimmiten laktaasinpuutosta esiintyy aikuisilla. Kykyä muodostaa laktaasia ei voi palauttaa, mutta jäljellä saattaa silti olla kyky hajottaa pieniä määriä laktoosia. Primaarisessa laktaasinpuutoksessa laktaasin puuttuminen johtuu perinnöllisestä geneettisestä muutoksesta. Evoluution kannalta on ollut edullista kyetä hajottamaan laktoosia väestöryhmissä, joiden ruokavalioon on kuulunut maitotuotteita. Sen vuoksi on syntynyt mutaatioita, jotka ovat parantaneet laktoosin sietokykyä. Toki edelleen osalla tästä väestöryhmästä on geneettinen muunnos, joka liittyy laktoosi-intoleranssiin. Kaksi vanhempaa, joilla ei ole laktoosi-intoleranssia, voivat saada lapsen, jolla on laktoosi-intoleranssi.

Sekundaarinen laktaasinpuutos tarkoittaa, että laktoosi-intoleranssi ja sen oireet ilmenevät jonkin toisen suolistovaivan yhteydessä. Hoitamaton yliherkkyys gluteenille, suolistotulehdus, voimakas vatsainfluenssa tai vatsaleikkauksen jälkitila saattavat aiheuttaa suoliston limakalvojen vaurioitumista siten, ettei laktaasin tuotanto ole mahdollista. Kun vaiva paranee, palautuu useimmiten myös kyky tuottaa laktaasia.

Synnynnäinen laktoosi-intoleranssi on erittäin harvinainen, ja se havaitaan usein jo imetyksen aikana tai annettaessa lapselle äidinmaidonkorviketta.

Mistä tietää, että sairastaa laktoosi-intoleranssia? Jos laktoosia ei voida hajottaa ohutsuolessa, paksusuolen bakteerit aiheuttavat laktoosin käymistä, jolloin syntyy oireita, kuten ilmavaivoja. Ilmavaivat ja laktoosin vettä sitova vaikutus aiheuttavat ripulia, vatsan pingottuneisuutta ja nipistelyä sekä koliikkia. Laktoosi-intoleranssin oireet vaihtelevat henkilöittäin. Jotkut sietävät laktoosia sisältäviä maitotuotteita pieniä määriä ja jotkut eivät ollenkaan. Jos epäilet, että sinulla on laktoosi-intoleranssi, voit tilata kotitestimme kotisivultamme tai ostaa sen lähimmästä apteekista.

Miten toimin, jos minulla on laktoosi-intoleranssi? Jos testi osoittaa, että sinulla on laktoosi-intoleranssi, voit helposti välttää vai vähentää laktoosia sisältävien maitotuotteiden nauttimista ja korvata ne laktoosittomilla tuotteilla. Näin pääset eroon vaivasta. Siedetyn laktoosin määrä saattaa vaihdella paljonkin henkilöltä toiselle. Sen vuoksi on tärkeää itse kokeilla, kuinka paljon laktoosia sinä siedät. Laktaasia saa myös ruuasta. Jos haluat apua tai neuvoja ongelmaan, ota yhteys lääkäriin tai ravintoneuvojaan. On testitulos sitten positiivinen tai negatiivinen, suosittelemme ottamaan yhteyttä lääkäriin, jos vatsavaivat jatkuvat.

Mitä tarkoittaa, että testi on tarkoitettu vain pohjoiseurooppalaista syntyperää oleville? Laktoosi on disakkaridi, joka on hajotettava yksinkertaisiksi sokereiksi glukoosiksi ja galaktoosiksi, ennen kuin keho voi hyödyntää sitä. Laktoosia hajotetaan ohutsuolessa laktaasin avulla. Evoluution kannalta on ollut edullista kyetä hajottamaan laktoosia väestöryhmissä, joiden ruokavalioon on kuulunut maitotuotteita. Sen vuoksi on syntynyt mutaatioita, jotka ovat parantaneet laktoosin sietokykyä. Toki edelleen osalla tästä väestöryhmästä on geneettinen muunnos, joka liittyy laktoosi-intoleranssiin. Tutkimusten avulla olemme löytäneet geneettisen muunnoksen, joka on yleinen eurooppalaisilla kansoilla ja joka voi selittää mahdollisen laktoosi-intoleranssin. Tämä geneettinen muunnos ei pysty kuitenkaan selittämään laktoosi-intoleranssia toisilla kansoilla esimerkiksi Aasiassa, Afrikassa ja Lähi-idässä, joissa laktoosi-intoleranssi on hyvin yleinen. Näillä kansoilla on toisenlainen laktoosi-intoleranssiin liittyvä geneettinen muunnos.

Miksi testiä suositellaan 12 vuoden iästä alkaen? Primaarisen laktoosi-intoleranssin oireet kehittyvät aikaisintaan 10–12 vuoden iässä. Tätä ennen ei yleensä esiinny laktoosi-intoleranssin aiheuttamia ongelmia. Jos testi siis tehdään alle 12-vuotiaalle lapselle, saatetaan tuudittautua väärään turvallisuudentunteeseen. Jos lapsella on vatsavaivoja, ja testi osoittaa lapsella olevan laktoosi-intoleranssin, voidaan virheellisesti olettaa vatsavaivojen johtuvan siitä. Suosittelemmekin siksi testin tekemistä aikaisintaan 12-vuotiaille lapsille. Jos testi osoittaa lapsella olevan laktoosi-intoleranssin, on aina otettava yhteys lääkäriin neuvontaa varten.

Mistä löydän ohjeet testin tekemiseen? Näytteenotto-ohjeet ovat näytepakkauksen ympärillä olevassa liuskassa. Avaa liuska paketin sivulta kohdasta, jossa lukee ”Ohjeet. Avaa tästä!”.

Miten lähetän näytteen? Lähetä näyte laboratorioon repimällä ensin ohjeet irti rei’itystä pitkin ja käyttämällä palautuspakkauksena näytepakkausta, jossa on jo valmiiksi osoite ja postimerkki.

Milloin ja miten saan testin vastauksen? Saat vastauksen viidessä päivässä siitä, kun näyte on saapunut laboratorioon. Hae testituloksesi kotisivultamme osoitteesta www.yesnotest.se ilmoittamalla oma henkilökohtainen koodisi.

Jälleenmyyjät : Apteekit

tuotetunnus (SKU) 701005 Osasto: