ch-fi-blodsocker-e1408962500900.png

Verensokeri

Tuotekuvaus

Testi osoittaa, onko sinulla kohonnut verensokeri.

Miksi kannattaa testata verensokeri?

Tietyt sairaudet, esimerkiksi diabetes, saattavat aiheuttaa haimavaurioita, mikä heikentää insuliinin tuotantoa. Oireet ovat kuitenkin usein hyvin lievät. Monet saattavat sairastaa tietämättään pitkäänkin, eikä kaikilla ole oireita lainkaan. Tämän testin avulla saat nopeasti selville, onko verensokeri koholla, mikä saattaa olla merkki diabeteksesta. Mitä nopeammin sairaus todetaan, sitä nopeammin voidaan aloittaa oikea hoito.

Miten testi tehdään? Testi perustuu entsyymireaktioon, jolloin tietyt väriaineet aktivoituvat ja muuttavat väriään veren glukoosipitoisuuden mukaan. Tee testi tyhjällä vatsalla siten, että pistät sormeesi pakkauksen mukana tulevalla lansetilla. Levitä sitten veripisara testitikulle. 90 sekunnin kuluttua voit lukea verensokeriarvosi värimuutosten perusteella.

Mistä voin ostaa testin? Voit tilata verensokeria testaavan kotitestimme apteekkien verkkokaupoista tai ostaa sen lähimmästä apteekista.

Mitä kotitesti sisältää? Pakkauksessa on mukana ohjeet, kaksi foliopakkausta testitikkuineen ja kuivikepusseineen, 2 lansettia ja 2 laastaria.

Lisätietoa

Mikä on verensokeri? Korkea tai matala verensokeri määräytyy sen mukaan, kuinka paljon veressä on glukoosia. Terveellä henkilöllä glukoosipitoisuus on tyhjällä vatsalla 4–6 mmol/l . Veren glukoosipitoisuutta säätelevät insuliini- ja glukagonihormonit. Ruokailun jälkeen insuliini ohjaa maksa-, lihas- ja rasvasoluja lisäämään glukoosin varastointia, minkä vuoksi verensokeri laskee. Kun verensokeri laskee, glukagoni saa maksan ja lihakset vapauttamaan osan varastoimastaan glukoosista.

Glukagonia muodostuu Langerhansin saarekkeiden alfasoluissa ja insuliinia betasoluissa.  Molempia solutyyppejä löytyy haimasta. Erilaiset sairaudet voivat vahingoittaa haimaa, mikä vaikuttaa haitallisesti insuliinin tuotantoon. Tällöin veren glukoosipitoisuus kohoaa, ja seurauksena on metabolisen prosessin häiriintyminen. Yleisin ja merkittävin metabolisen prosessin häiriö on diabetes. Diabeetikot tuottavat liian vähän insuliinia, minkä vuoksi heidän verensokerinsa taso heittelee. Diabeetikot saattavat tarvita apua lääkityksestä, insuliiniruiskuista tai ruokavalion muutoksista, jotta verensokeri säilyy oikealla tasolla.

Mitä riskejä korkea verensokeri aiheuttaa? Kohonnut verensokeri saattaa olla merkki diabeteksesta.  Jos verensokeri on koholla pitkän aikaa, verisuonet saattavat vaurioitua. Tämä saattaa aiheuttaa esimerkiksi sydänkohtauksen, halvauksen tai vaurioita silmiin ja munuaisiin.

Miten kotitesti toimii? Käytä pakkauksessa mukana olevaa lansettia, jolla teet pienen piston sormeen. Levitä sitten veripisara testitikulle. Voit lukea verensokeriarvosi 90 sekunnin kuluttua. Testi perustuu entsyymiseen reaktioon (oksidaasiin/peroksidaasiin). Se tarkoittaa, että tietyt väriaineet aktivoituvat ja muuttavat väriään suhteessa veren glukoosipitoisuuteen. Testin osat eivät aiheuta riskiä, kunhan niitä käytetään ohjeiden mukaan.

Miten toimin, jos testi osoittaa korkeaa tai matalaa verensokeria? Jos verensokeri on kahdella eri testikerralla tyhjällä vatsalla testattaessa normaalin alueen 4–6 mmol/l (72–108 mg/dl) ylä- tai alapuolella, ota yhteys lääkäriin tarkempia tutkimuksia varten.

Mistä löydän ohjeet testin tekemiseen? Näytteenotto-ohjeet löytyvät pakkauksesta.

Milloin ja miten saan testin vastauksen? Voit itse lukea testituloksen 90 sekunnin kuluttua.

Jälleenmyyjät : Apteekit

tuotetunnus (SKU) 701013 Osasto: